Berita Terkini

Loading...

e-Nota

Semua nota-nota di bawah boleh dimuat turun dari blog ini. Walau bagaimanapun terdapat nota yang tidak dapat dimuat turun secara automatik. Ianya perlu kebenaran dari admin terlebih dahulu. Sila tinggalkan email dan nama di dalam ruangan komen di bawah. Terima kasih.

NOTA-NOTA YANG BOLEH DIMUAT TURUN:

1.   PEGAWAI BOMBA UNIT     (Last Updated  27 Jul 2010)
2.   ASAS BOMBA AEROFIREMAN     (Create 29 May 2010)
3.   LANJUTAN BOMBA AEROFIREMAN     (Create 30 Jun 2010)
4.   FIRE CONTROLLER AND SUPERVISOR     (Create 29 May 2010)
5.   KAWAD BOMBA     (Create 30 Jun 2010)
6.   PENGENALAN KEBAKARAN BAHAN LETUPAN     (Create 12 Jun 2010)
7.   ASAS PEMAKAIAN ALAT PERNAFASAN     (Create 29 May 2010)
8.   PENYELENGGARAAN ALAT PERNAFASAN     (Create 29 May 2010)

SENARAI NOTA KURSUS

PEGAWAI BOMBA UNIT
12. Fire Stream   
18. Panduan Menyusun Perintah Kebakaran  
19. Pengurusan dan Pencapaian  
20. Pembahagian Tugas
21. Kaunseling   
22. Sistem Kiraan Minyak 
23. Prosedur Logistik   
24. Media Air 
25. Media CO2
26. Media Fom
27. Media Tepung Kering
28. Simbol Alat Pemadam Api
29. Alat Pemadam Api Kecil - 6 Kg Hartindo 
30. Alat Pemadam Api Kecil - 2.5 Kg Hartindo  
31. Alat Pemadam Api Kecil - 9 Kg Tepung Kimia Kering  
32. Alat Pemadam Api Kecil - CO2 
33. PPE 
34. Hos 
35. Pepasangan Hos 
36. Branch dan Nozzle
37. Branch Holder & Ground Monitor  
38. FMB 
39. Alat Bantuan Kecil  
40. Kelengkapan Menyelamat Hidraulik 
41. Tali  
42. Ikatan dan Simpulan 
43. Tangga
44. Sistem Perlindungan Kebakaran  
45. Pam dan Primer
46. Alat Pemotong Berjentera
47. Bekalan Air
48. Pili Bomba 
49. Isipadu dan Kandungan
50. Airfield Lighting System 
51. Perhubungan RT Set
52. Airfield Layout
53. Isyarat Panduarah Pesawat Terbang
54. Mencegah Kebakaran 
55. Kemudahan Menyelamat Diri
56. Penyimpanan Bahan-bahan di Luar dan Dalam Bangunan
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ASAS BOMBA
2)   Sifat dan Tugas Ahli Bomba
3)   Pembakaran   
4)   Simbol Alat Pemadam Api Kecil 
5)   Alat Pemadam Api Kecil 
6)   Sistem Perlindungan Kebakaran  
7)   Bekalan Air  
8)   Pili Bomba 
9)   Isipadu dan Kandungan 
10) Pam dan Primer 
11) Pertolongan Cemas  
12) Patah   
13) Pentadbiran   
14) Mencegah Kebakaran di Unit
15) Kemudahan Menyelamat Diri  
16) Menyimpan Bahan-bahan di Luar dan Dalam Bangunan 
17) HAZCHEM Coding  
18) Simbol Bahan Letupan
19) Jenis-jenis Bahan Letupan  
20) Elektrik dan Kebakaran 
21) PPE   
22) Hos Bomba   
23) Branch dan Nozzle  
24) Branch Holder dan Ground Monitor  
25) Alat Pembuat Fom (FMB)  
26) Alat Bantuan Kecil 
27) Kelengkapan Menyelamat Hidraulik dan Alat Pemotong Berjentera 
28) Tali  
29) Ikatan dan Simpulan 
30) Tangga
31) Kenderaan Khas Bomba
32) Jenis-jenis Bangunan  
33) Peraturan Melawan Kebakaran  
34) Tindakan Melawan Kebakaran Domestik  
35) Bekerja dan Bergerak Dalam Asap 
36) Isyarat Panduarah Pesawat Terbang  
37) Radio Telefon 
38) Airfield Layout  
39) Airfield Lighting System
40) Kategori Landasan 
41) Jenis Pesawat dan Pembinaannya  
42) Bersedia di Stesen  
43) Jenis-jenis Kecemasan Pesawat  
44) Kebakaran Roda dan Brek
45) Prosedur Menyelamat
46) Melawan Kebakaran Pesawat  
47) Panduan Menyelamat Pesawat Pejuang 
48) Cara Mengangkat Mangsa 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LANJUTAN BOMBA
1)   Struktur Organisasi 
2)   Dasar Perkhidmatan Bomba 
3)   Saluran Pemerintahan Perkhidmatan Bomba
4)   Petugas Bilik Kawalan 
5)   Pembakaran  
6)   Fire Stream   
7)   Hos   
9)   Tali   
11) Tangga  
14) Pam Mudah Alih  
16) Media Air  
17) Media Fom  
20) Sistem Perlindungan Kebakaran   
26) Pam dan Primer  
29) Perhubungan   
34) Pengudaraan    
39) Sifat Bahan Letupan     
44) Sistem Pesawat  
54) Kebakaran Logam  
55) Muatan Letupan  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FIRE CONTROLLER
1)   Dasar Perkhidmatan Bomba  
2)   Fungsi dan Tanggungjawab Bomba di Markas Formasi 
3)   Kategori Lapangan Terbang  
4)   Prosedur Melapor dan Menyiasat Kejadian Kebakaran  
5)   Pentadbiran Flait Bomba 
6)   Kaunseling 
7)   Prosedur Logistik  
17) Pengudaraan  
23) Penggunaan Agen Utama & Agen Dampingan 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NOTA KAWAD BOMBA
1)   Penubuhan Kumpulan   
2)   Hukuman Kawad      
3)   Permulaan Kawad   
4)   Kawad Pili Bomba (H1)  
5)   Kawad Pili Bomba (H2) 
6)   Kawad Pili Bomba (H3) 
7)   Kawad Pili Bomba (H4) 
8)   Kawad Pili Bomba (H5) 
9)   Kawad Pili Bomba (H6 & H7) 
10) Kawad Pam (P1) 
11) Kawad Pam (P2)  
12) Kawad Pam (P3)  
13) Kawad Pam (P4)  
14) Kawad Pam (P5)  
15) Kawad Pam (P6)  
16) Kawad Pam (P7)  
17) Kawad Pam (P8)  
18) Kawad Fom (F1)   
19) Kawad Kereta (WT1)  
20) Kawad Kereta (WT2)  
21) Kawad Tangga (L1)  
22) Kawad Tangga (L2)   
23) Kawad Tangga (L3)  
24) Kawad Tangga (L4) 
25) Kawad Tangga (L6)  
26) Water Relay   
27) Menyelamat di Tempat Tinggi 

28)  Test (H3 Drill)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PENGENALAN KEBAKARAN BAHAN LETUPAN
1)   Explosive History     (Create 12 Jun 2010)
2)   Explosive General     (Create 12 Jun 2010)
3)   Explosive Definitions and Terminology     (Create 12 Jun 2010)
4)   Inatiation of Explosives     (Create 12 Jun 2010)
5)   Properties of Explosives     (Create 12 Jun 2010)
6)   Safety, Reliability, Handling and Marketing of Explosives     (Create 12 Jun 2010)
7)   Aircraft Bombs     (Create 12 Jun 2010)
8)   Aircraft Rockets     (Create 12 Jun 2010)
9)   Small Arms Ammunition     (Create 12 Jun 2010)
10) Aircraft Missiles     (Create 12 Jun 2010)
11) Phyrotechnic Air/Ground     (Create 12 Jun 2010)
12) Classification System of Explosives     (Create 12 Jun 2010)
13) Compatability Groups     (Create 12 Jun 2010)
14) Explosive Ordnance Storehouse Classification     (Create 12 Jun 2010)
15) Types of Quantity Distance      (Create 12 Jun 2010)
16) Traverses     (Create 12 Jun 2010)
17) Administration of Explosives Areas and Explosive Ordnance Facilities  (Create 12 Jun 10)
18) Lightning Protection System     (Create 12 Jun 2010)
19) Handling of Explosive, Precaution and First Aid Treatment     (Create 12 Jun 2010)
20) Fire Fighting Procedures     (Create 12 Jun 2010)
21) Fire Fighting and Prevention     (Create 12 Jun 2010)
22) Ejection Seat     (Create 12 Jun 2010)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PEMAKAIAN ALAT PERNAFASAN
1)   Asas Fisiologi     (Create 29 May 2010)
2)   Alat Pernafasan SCBA     (Create 29 May 2010)
3)   Pemeriksaan, Ujian dan Penyelenggaraan     (Create 29 May 2010)
4)   Jangkamasa Kerja     (Create 29 May 2010)
5)   Prosedur Operasi     (Create 29 May 2010)
6)   Guide Line dan Personal Line     (Create 29 May 2010)
7)   Operasi Penggunaan Alat Pernafasan     (Create 29 May 2010)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PENYELENGARAAN ALAT PERNAFASAN
1)   Pengenalan Tool dan Test Kit     (Create 29 May 2010)
2)   Pelarasan dan Ujian     (Create 29 May 2010)
3)   Backplate dan Harness     (Create 29 May 2010)
4)   Cylinder Connector     (Create 29 May 2010)
5)   Pressure Gauge, Wisel Amaran dan Hose Asembly     (Create 29 May 2010)
6)   Face Mask     (Create 29 May 2010)
7)   Demand Valve     (Create 29 May 2010)
8)   Pressure Reducing Valve     (Create 29 May 2010)
9)   Tabung Alat Pernafasan     (Create 29 May 2010)
10) Air Check Unit     (Create 29 May 2010)
11) Rekod dan Maklumat     (Create 29 May 2010)
12) Compressor Alat Pernafasan     (Create 29 May 2010)
13) Ujian Alat Pernafasan (Test Rig)     (Create 29 May 2010)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

47 comments:

  1. Bagus atas usaha ini. Ini satu lagi petanda betapa majunya Bomba TUDM abad ini.

    ReplyDelete
  2. sistem perlindungan kebakaran pasal apa tk bleh tgk dekat nota lanjutan tk boleh buka jgk cap ayam nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita mudah melabelkan cap ayam atau apa sahaja.... tapi kita tak pernah berterima kasih atas usaha yang telah dibuat untuk manfaat bersama. Bersyukurlah atas usaha insan lain untuk kita. Berlajarlah berkata positif.

      Delete
  3. POWERPOINT TIADA KE

    ReplyDelete
  4. SALAM....... SAYA SJN U ROSLAN DRI PU KCHNG..... MEMERLUKAN NOTA UTK SIMPANAN DI CNI,,,,,,,, EMAIL SAYA... antsz98@yahoo.com....... terima kasih Cik..... selamat berpose.........

    ReplyDelete
  5. UNTUK PENGETAHUAN SJN U ROSLAN, NOTA BOLEH DI DOWNLOAD KAT SINI. KALAU NAK YG BARU TUNGGU SIAP SEPENUHNYA. SEMUANYA DALAM BAHASA INGGERIS

    ReplyDelete
  6. KALAU ADA BENTUK POWERPOINT TENTANG KEBAKARAN KAN BEST!!!!! LAGI-LAGI FLASHOVER SERTA BACKDRAFT

    ReplyDelete
  7. Kalau boleh guna nama sendiri bila buat komen.

    ReplyDelete
  8. Salam Cik,

    Cik, ada nota asas bomba dan lanjutan bomba dalam bahasa english kah? Saya sedang download version BM dari laman ini.

    Hann Sen
    JPAM
    Email: hannsen13@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  9. bila dijangka semua silibus siap sepenuhnya. sekiranaya yang baru masuk dalam ni masukan jer tahun 2011 contohnya

    ReplyDelete
  10. nak tanya nota kebakaran kapal ada kh?

    email : e46rieger@hotmail.com

    ReplyDelete
  11. Nota dalam Bahasa Inggeris tak banyak lagi. Tapi buku-buku rujukan banyak. Buku rujukan hanya dalam hard Copy. Nota bahasa Inggeris akan dibuat selepas semua kurikulum siap dan lulus oleh pihak gabenor.

    ReplyDelete
  12. Untuk Nota Kebakaran Kapal, tiada simpanan oleh pihak kami. Tapi anda boleh Rujuk laman web. Contohnya:http://www.brighthub.com/engineering/marine/articles/48578.aspx

    ReplyDelete
  13. selamat sore pak....
    izinkan saya menyumbang firefighting dlm bentuk video klip

    ReplyDelete
  14. arif samsudin bomba tp 1April 28, 2011 at 1:47 PM

    mantap cik tahniah pada sbm senang nk refer...

    ReplyDelete
  15. a,kum... mohon jasa baik pihak pentadbir untuk download nota Pegawai Bomba Unit. email: jeframbo25@gmail.com
    drp jamsary
    hanya untuk buat rujukan serta simpanan dalam bentuk softcopy
    terima kasih atas kerjasama semua

    ReplyDelete
  16. salam. saya nak download english note. e46rieger@hotmail.com for my reference.

    ReplyDelete
  17. Nota masih dalam pembikinan...harap sabar

    ReplyDelete
  18. tahniah kepada semua JL dan staf SBM kerana dah maju kehadapannnnnnnnnn Hidup SBM . Dr X instructor7046

    ReplyDelete
  19. Salam..admin sye nak download note2 ni utk assgmnt sye..
    plz..syiraroslan@rocketmail.com

    ReplyDelete
  20. Nota di dalam blog ini benar-benar membantu... tolong tingkatkan penambahan ilmu kebombaan yang bermanfaat pada semua pasukan Bomba seluruh Malaysia.

    ReplyDelete
  21. terbaikkkkk.....

    ReplyDelete
  22. tahniah SBM..we are moving to AFNG..keep it up..!!!

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. good afford... this blog should link to jbpub fire fighting... you can get more information there . my email solidfire_6660@yahoo.com.au

    ReplyDelete
  25. salam leh x saya nk nota nie tok membuat assignment saya tikafiqhamidon@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. Salam, Saya mahu melihat nota kawad kaki hos 2 untuk kegunaan presentation Persatuan Bomba dan folio . terima kasih :) anis_purple93@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. saya nak maklumat kawad operasi H3 fizaabkarim@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. saya memerukan nota sistem pengungsian bangunan,alat pernafasan dan sistem pemasangan tetap shahaina93@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. johnmcr88@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Tahniah SBM...berjaya mengubah sistem pembelajaran. Well done

    ReplyDelete
  31. I love this site. Best for knowledge sharing.
    Sila membenarkan saya akses kandungan dalam blog ini.
    Email: hannsen13@gmail.com

    Good job. :)

    ReplyDelete
  32. saya nak nota fcsc fs romainor bin nawawi e-mel mynor_pr@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. Salam. Boleh tak saya nak nota sistem pemasangan tetap. Terima kasih. =) e-mel: niesa.rosman@hotmail.com

    ReplyDelete
  34. Salam..
    Saya ingin download nota di sini memamtapkan lagi pemahaman ERT.
    email: mann0770@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Salam..
    sy nk download nota di sin tp x boleh.
    mohon admin emel kpd sy krn sy amat mmerlukan nota tersebut utk menyiapkan tugasan sy.
    nie nota yang saya inginkan "PEMAKAIAN ALAT PERNAFASAN"
    terima kasih.. e-mel: maliha_yana92@yahoo.com

    ReplyDelete
  36. salam ..
    saya nak nota alat pernafasan untuk rujukan folio saya..
    saya harap admin boleyh bantu saya .. terima kasih :)
    email : ains_peace@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. salam saya mohon untuk muat turun enota di atas .
    aziqdahlan@gmail.com

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum saya mohon kebenaran dari pihak admin untuk download nota tentang simpulan dan ikatan tali bagi tujuan folio saya harap admin sudi membantu terima kasih :) nurdilla94@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Nk download
    Amirrul_amli@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum..mohon kebenaran untuk muat turun e-nota
    syaiful_azhar@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. salam, mohon kebenaran untuk download nota. harap admin sudi bantu, terima kasih :)
    miahafidz@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum. . . Mohon kebenaran untuk muat turun e-nota
    fbn_tekong@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. mohon muat turun e nota pemakaian alat pernafasan dan penyelenggaraan. addin_tan@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  44. Kpt Anas 514 RAWJune 2, 2014 at 1:00 AM

    salam, mohon share nota pemakaian alat prnafasan dan penyelengaraan alat pernafasan
    engine_8029@yahoo.com.my, terima kasih

    ReplyDelete
  45. salam, saya memerlukan nota pemakaian alat pernafasan dan penyelengaraan alat pernafasan untuk assignment saya..
    tatsumioga64@yahoo.com
    terima kasih..

    ReplyDelete

Laman Web Rasmi Tentera Udara Diraja Malaysia